понедельник, 27 мая 2024 г.

"Шевченкова криниця"

 Кожного року в останню неділю травня в селі Ісківці проходило літературно-мистецьке свято  "В сім'ї вольній новій".  Нажаль цього року у зв'язку з повномасштабною війною свято не відбулося.
  Але маємо нагоду провести тематичну годину присвячену безцінній пам'ятці нашого краю - криниці Т. Г. Шевченка.
  В організації  заходу приймали участь жителі села, діти, директор Ісковецького сільського будинку культури Любов Мироненко,  художній керівник Ольга Бондарчук, завідуючий Пулинським сільським клубом Бас Станіслав , технічні працівники Наталія Голуб  Світлана Мороз,  завідуюча сільською бібліотекою Валентина Сіра. 
  Вірші читали Аня Савосько,  Віолетта Бондарчук, Крістіна Бондарчук,  Дарина Хоменко, Максим Котляренко, Раїса Терзі. Фотозйомка Іванна Котляренко.
  Криниця Тараса Шевченка безцінна пам'ятка нашого краю. Відома вона не тільки в селі Ісківці.   Уродженцем Ісківець є український письменник, історик, мовознавець, етнограф О. С. Афанасьєв - Чужбинський у липні 1843 , жовтні 1845 і у лютому 1846 року село відвідав Тарас Шевченко на запрошення друга з яким мав дружні стосунки .
  Шевченко дуже любив бувати на Челядній горі. А в долині знаходилась криниця з якої брав воду, писав вірші, співав пісні та черпав наснагу для творчості.
  До сьогодні в селі шанують пам'ять свого земляка. Біля криниці, що і донині зберігається у Ісківцях як святиня, завжди затишно і привітно як і у ті далекі роки коли тут пив кришталево - чисту воду великий Тарас.





Комментариев нет:

Отправить комментарий

"Яскраві барви дитячої творчості Олени Пчілки"       29 червня виповнюється 175 років від дня народження Олени Пчілки – українськ...