четверг, 28 июля 2022 г.

 
рещення Київської Русі - України погляд через віки"

   28 липня 2022 року українці відзначать велике свято - День хрещення Київської Русі - України, день пам’яті святого князя Володимира Великого та мучеників Кирила і Юдити, а також вперше - День Української державності. 

  У філії №11 Ісковецької сільської бібліотеки проведений історичний екскурс "Православна моя Україна" про ключові події  в становленні української держави з найдавніших часів до сьогодення.

   Це важливе свято відзначається щорічно 28 липня в день пам'яті князя Володимира, який офіційно хрестив Русь і був зарахований до лику святих.

   Встановлено це свято указом Віктора Ющенка в липні 2008 року. І хоча точний день, навіть рік встановити неможливо, заведено вважати, що хрещення відбулося в 988 році. Князь Володимир перейняв християнство з Візантії, адже тоді імперія була найрозвиненішою і найсильнішою країною континенту. Цей крок був необхідний для сприяння розвитку країни та зміцнення з європейськими країнами.

  За переказами, масове хрещення жителів Києва відбулося при впадінні річки Почайни в Дніпро.

  Після офіційного хрещення киян у 988 християнство стало державною релігією Київської Русі. Християнізація Русі йшла поступово за водними шляхами, спершу її прийняли більші осередки, пізніше провінція.

  Рік тому на 28 липня було призначено ще одне свято: День Української державності. Його встановлено указом президента України Володимира Зеленського 24 серпня 2021 року. З метою запроваджений та утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення,а також для протидії російській дезінформації та історичним фейкам про нібито єдність походження українського та російського народів.



Комментариев нет:

Отправить комментарий

"Ти син України, ти дух її вічно живий" Щовесни коли тануть сніги І на рясті засяє веселка, Повні сил і живої снаги Ми вшановуємо...