вторник, 19 июля 2022 г.

Почати з себе щоб врятувати планету

   За останні сто років населення планети збільшилося вчетверо. Ще швидше зростало виробництво продуктів харчування. Однак нині ця тенденція призупинилася. Чи реально прогодувати дедалі більшу кількість людей на планеті?
   Про такі складні питання  в Ісковецькій сільській бібліотеці вели Еко діалог "Скільки людей може прогодувати планета".
   Експерти зазначають: третину їжі у світі викидають. І це при тому, що людей, які недоїдають понад 821 мільйон.
   Відходи від виробництва їжі мають значний вплив на довкілля: вони становлять, за різними оцінками, від 10% до 25% світових викидів парникових газів. При чому більше частина з них припадає на м’ясо. 
   Менше харчових відходів — менше використання землі, води, добрив і, відповідно менше викидів в атмосферу.  До 2050 року скорочення втрат у харчовій промисловості та відходів може звільнити кілька мільйонів квадратних кілометрів землі.
     Для того, аби це стало можливим, експерти радять поліпшити методи збору та зберігання врожаю, оптимізувати інфраструктуру, транспортування, упаковання та роздрібну торгівлю продуктами. Додають до цього переліку навіть освіту, зазначаючи, що все це допоможе скоротити втрати продуктів харчування та відходів.
    Забезпечення їжею дуже тісно пов’язане зі змінами клімату та природними аномаліями. Вони стають дедалі частішими, відповідно виробляти їжу все складніше.
  Несприятливі погодні умови вкупі з неефективним веденням сільського господарства зроблять їжу у малозабезпечених районах ще менш доступною, і для всього світу — значно дорожчою. До 2050-го ціни на злакові можуть зрости, а виробництво зернових і соєвих бобів скоротиться. 
  Розв'язання цих  проблем потребуватиме чимало зусиль у багатьох сферах у той час вони стосуються також кожного з нас.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

"Ти син України, ти дух її вічно живий" Щовесни коли тануть сніги І на рясті засяє веселка, Повні сил і живої снаги Ми вшановуємо...