четверг, 21 января 2021 г.

 

"Соборність України: історія, сучасність, перспективи"

22 січня 1919 року Акт злуки започаткував у новітній історії нашої країни шлях українського народу до об'єднання земель і регіонів у єдину соборну державу. Того дня в Києві, на Софійській площі, відбулися урочисті збори, на яких був проголошений зазначений документ державної ваги, засвідчений Універсалом про об'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в єдину Українську державу.

     Спільними зусиллями легше домагатися мети. Пам'ятаючи цю народну мудрість, у січні 1919 року патріотично налаштовані громадяни взялися за руки і утворили "живий ланцюг" як символ єднання великого українського народу в одній непорушній державі. В 1990 році вже наші сучасники повторили цей промовистий акт рукостискання між Лівобережною та Правобережною Україною, вітаючи нову добу в національній історії як початок Українського відродження.

   Нині ми відзначаємо вже 102-річницю Акта Злуки, тож сподіватимемося, що соборна держава Україна, наш працелюбний і мирний народ з непереборним почуттям єдиної родини житиме у спокої, стабільності і процвітанні.

  В Ісковецькій сльській бібліотеці можна ознайомитись з викладкою літератури "Соборність українського народу".

- Значення «Акта Злуки» виходить далеко за межі політичного і навіть історичного виміру. У ньому сконцентровано могутній національний, моральний і духовний зміст. Попри століття неволі й розділеності між ворогуючими імперіями, українці проявили свою життєву силу й довели світові, що ніхто й ніщо не може упокорити єдиний народ, який прагне свободи й заможного життя у власній державі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

"Ти син України, ти дух її вічно живий" Щовесни коли тануть сніги І на рясті засяє веселка, Повні сил і живої снаги Ми вшановуємо...